"Tui Na" eller ”Zheng Gu Tui Na” betyder bokstavligen "push-pull" och är namnet på kinesisk medicinsk massage (Figur 8). Baserat på Traditionell Kinesisk Medicin, innehåller Tui Na tekniker som liknar västerländsk och asiatisk massage, kiropraktik, osteopatisk och västerländsk sjukgymnastik. Tui Na använder en mängd handtekniker och passiv och aktiv stretching för att återställa och korrigera anatomiska muskuloskeletala relationer, neuromuskulära mönster, och för att öka spridningen av Qi och blod för att ta bort biokemiska irritationer.
Traditionell kinesisk massage (Tui Na) är en behandlande och individuellt anpassad massage. Skillnaden mellan traditionell kinesisk massage och klassisk massage är att den kinesiska massagen är en del av den traditionella kinesiska läkekonsten, och att den bygger på TCM teori. Det är en helhetsmassage som berör mycket mer än huden. Tui Na är en dynamisk massageform som aktiverar kroppens akupunktursystem enligt kinesiska principer. Den går djupare än muskler och skelett. Den påverkar organen, deras funktioner, och hela energisystemet på ett positivt sätt. Man använder olika massagetekniker beroende på de problem man behandlar.
Tui Na balanserar Yin och Yang, öppnar upp meridianerna och reglerar Qi och blodcirkulationen.

Tui Na kan utföras sittande eller liggande och är ett utmärkt komplement till akupunktur, akupressur.Tui Na teknik innebär att kroppsmeridianerna masseras i behandlande syfte. (Syftet är ju detsamma som akupunktur, att balansera Qi- flödet i meridianerna). Tui Na kan för ovrigt behandla de flesta sjukdomar med denna metod.

Figur 8. Tui Na är en djupavslappnande medicinsk massage, relativt fast och hård, även om den självklart anpassas till kundens hälsotillstånd och ålder. Massagen är mycket djupgående och sker längs meridianer och akupunkturpunkter för att rätta till obalanser i energiflödet.